לא ניתן ליצור קהילה ברת קיימא אם נסרב להפגש, ואם נסרב להקשיב זה לזה. אבל אם נפגש, וכאשר נאזין, נהפוך את עולמינו למארג של שלמות והבנה. (Margaret Wheatley)
מי אנחנו
אנחנו קבוצה של זוגות יהודים וערבים ישראלים, העובדים במשותף תוך שימוש בשיטת דיאלוג האימאגו, כדי ליצור גשר בין שתי הקהילות החיות יחד בארץ הזו. אנחנו מאמינים שרק על ידי מגע ישיר בין אנשים שמוכנים להפתח ולהאזין לתחושות, לאמונות ולמצוקות של האחר, ניתן יהיה ליצור אווירה של פיוס ובטחון בין הקהילות הפצועות משני הצדדים.
מה זה אימאגו ומה זה קומיונולוג
שיטת האימאגו נוצרה לפני כ-25 שנה על ידי ד"ר הארוויל הנדריקס, מטפל משפחתי אמריקני, כתיאוריה שיטתית לטיפול זוגי ומשפחתי. היא משלבת בתוכה יסודות שונים של הפסיכולוגיה ההתיחסותית, וגישה הומניסטית ואקזיסטנציאליסטית. למרות שביסודה נוצרה השיטה לטיפול זוגי ומשפחתי, היא הורחבה ויושמה בתחומים נוספים, ובהם יצירת קשר בין קהילות בעלות רקע דתי, חברתי, ופוליטי שונה שלעיתם נמצאות בקונפליקט זו עם זו.
כך נוצר ה"קומיונולוג" כשיטה יעילה של דיאלוג קבוצתי המבוסס על עקרונות האימאגו, ומאפשר לקבוצות גדולות להידבר בפתיחות ולהעלות נושאים רגישים שיש בהם מטען אמוציונאלי גבוה. ביסוד השיטה, ההבנה שיש לכבד כל דעה, תחושה, ומסר, ולהבין אותם ואת רגשותיו של מי ששלח אותם, בלי הצורך להסכים עמם. המאזין "חוצה את הגשר" ונכנס למחוזותיו של השולח, כאשר הוא מוכן להאזין בפתיחות מלאה ולנסות להבין את רגשות השולח, גם כאשר המסרים הם קשים ובעלי מטען רגשי גבוה.
שיטת ה"קומיונולוג" נוסתה בשנים האחרונות במקומות שונים בעולם, הן ביצירת דיאלוג בתוך קהילות מסוגים שונים (מקומות עבודה, התקשרויות עסקיות, קבוצות חברתיות ודתיות), והן בקשר בין אוכלוסיות המצויות בסכסוכים דתיים ופוליטיים עמוקים (למשל ברואנדה).
מה עשינו עד כה
קבוצת האימאגו היהודית – ערבית נוסדה בעקבות ניסיון בן כמה שנים שנעשה בשימוש בשיטה זו בקבוצה של זוגות ישראלים ופלסטינאים. נקודת המוצא של משתתפי הקבוצה הערבית – יהודית היא ששתי הקהילות החיות ביחד בארץ הזו חייבות להכיר טוב יותר האחת את השניה, לא רק ברמה השטחית, אלא ברמות העמוקות ביותר של הבנת הצרכים, הפחדים, והמטען הרגשי הקולקטיבי של האחר.
השלב הראשון בתהליך הוא לימוד שיטת האימאגו בקשר בין זוגות. בהתבסס על אמרתו של הדאלאי למה, ש"יצירת השלום מתחילה בשלום בבית". משתתפי הקבוצה עברו סדנת זוגות בשיטת האימאגו, בה הכירו את עקרונות השיטה ולמדו ליישם אותה במערכת היחסים הזוגית שלהם. סדנא ראשונה מסוג זה נערכה בירושלים בחודש מרץ 2007.
סיום הסדנא הזוגית היה גם שלב הפתיחה בתהליך הקשר הקבוצתי, בלימוד ותרגול שיטת הקומיונולוג. במפגשים הבאים הועמק הקשר הקבוצתי, כאשר כל מפגש משמש כצעד נוסף להעמקת ההבנה והקשר בין המשתתפים, ומאפשר להעלות נושאים טעונים ורגישים בקשר בין הקהילות ובזהות הקבוצתית שלהם.
מה אנו מתכננים לעתיד
בעקבות יצירת הקבוצה הראשונה, שעברה את ההכשרה ונמצאת בשלב של עבודה קבוצתית, הכוונה היא להרחיב את המסגרת ליצירת קבוצות נוספות בהם ישתתפו מספר שווה של זוגות יהודים וערבים, שיעברו מסלול דומה: תחילה סדנת זוגות בשיטת האימאגו ומיד לאחר מכן מעבר לדיאלוג קהילתי בשיטת הקומיונולוג, כשמשתתפי הקבוצה נפגשים אחת למספר שבועות לצורך דיאלוגים והעלאת נושאים בעלי עניין משותף. אנו מתכוונים ליצור מספר קבוצות נוספות על מנת להרחיב את המודעות לשימוש בשיטה, וכן לחדור למסגרות נוספות של פעילות המבוססות על שימוש בשיטת האמאגו והקומיונולוג – בבתי ספר, מרכזים קהילתיים, ועוד.
מה מייחד אותנו מקבוצות אחרות
ההכרה בצורך בדיאלוג מעמיק בין יהודים וערבים החיים בישראל גברה בשנים האחרונות. יחד עם זאת, קיימת נטייה טבעית להדחיק את הרגשות העמוקים, הבעיות, הפחדים והחששות של כל צד מהשני, ולהסתפק ביצרת מפגשים בעלי אופי אקדמי, עסקי או חברתי.
העיקרון המנחה את קבוצת האימאגו היהודית – ערבית, הוא שבשיטה שלנו ניתן להעמיק את הקשר דווקא על ידי העלאת הנושאים הרגישים ביותר לתוך מעגל הדיאלוג, ולא להתחמק מהם ב"פתח מילוט" של קשר חברתי או אקדמי בלבד. הדיון בנושאים הטעונים ביותר בקשר בין הקהילות הוא שיגביר את ההבנה לצרכיו ולמצוקותיו של האחר, ועשוי להוביל לקשר חזק ועמוק יותר בין האוכלוסיות.
איך להתקשר ולתמוך בנו
אנו נמצאים בשלבי התארגנות ליצירת קבוצות נוספות ולהרחבת מסגרת הפעילות של הקבוצות המשותפות. נשמח לכל קשר של יחידים או מוסדות משני הצדדים, המעוניינים ליצור קשר של אמת בין יהודים וערבים בארץ הזו. הקמת הקבוצות ופעילותן מחייבת גיוס משאבים כספיים, ואנו נשמח לקבלת תרומות מכל מי שמעוניין ויכול לתרום לפעילות חשובה זו.
נא ליצור קשר:
אורלי ורמן 02-6480347, או במייל: imagorli@gmail.com , או דרך יצירת קשר באתר.
ניתן גם להשאיר הודעה כתובה בטלפון הסלולארי – 052-8511641.